Mattes älsklingar är trötta..


Efter dagens veterinär besök blev alltså killarna jätte trötta. Atlas är de fullt förståligt eftersom han blivit "fyllehund" efter ett besök på röntgen...
Nu har vi druckit varm choklad och kopplat av lite, känns konstigt att inte gå ut till hästarna.
Frukosten i morgon kommer bestå av 2 olika mjukbröd, flera olika hårdbröd, fil, yhogurt, mysli, Flingor, mjölk, juice, ägg, leverpastej, kaviar, ost, skinka, grönsaker, frukt, flera sorter the och kaffe och lite mer saker... riktig frukost buffe har dom lastat in i kylen här!

NU Ska vi försöka sova, skriver om dagens vet.besök senare...

Toppen utsikt!


Efter 5 timmars resa kom vi då fram till strömsholm och Thottska torpet! Vilket ställe, å vilken frukost vi får! Hela stugan har golvvärme. Tomas är orolig jag är ute och hjälper till med hästarna i morgon ;) men de tänker jag inte... Närmsta stallet ligger ca 10 m från vår stuga. Sen mitt emot ser jag 5 stall men de är fler bakom som jag ej ser. Stall och ridhus överallt. De var lite om när vi kom fram de...

Olga, Gubben och Atlas...Ja i dag jobba Tomas, typiskt när jag för en gångs skull är ledig en helg.
Bestämde mig för att städa vardagsrummet, kasta ut lite möbler på altan och lite i hallen, sen var de fritt fram. Gissa om att Atlas såg förvånad ut! Just som jag var klar och ställt tillbaka soffan tog jag en paus och då kom Anna. Så då blev de kaffe och prata av sig lite.
Sen då Anna åkt fixa jag tillbaka lite och skulle just ut med Atlas och då kom Tomas hem tidigare än jag trott. Tur i oturen så hade jag inte suge klart golve men när jag kom in igen var de gjort.

Lena, Per och Jens dök upp, kul att se lillebror oxå som jag knappt träffar annars...

Nu i kväll har jag gjort i ordning ett "arbets" schema till Lena så hon har lite att göra när hon ska vara här. Packa foder låter jag ingen annan göra så hon får de ganska lämpligt ändå ;-)
Men de är ju en del att komma ihåg ändå när man ska skriva på papper, går ju som på räls när jag gör De och man funderar inte så mycke. Men att skriva ner åt andra får mig att tänka till, Jag vet ju som sagt var allt Är och vad som ska göras när. Men de kommer nog gå bra, mamma är ju van dessa göra lappar hon så dom är nog inte så avancerade trots allt.

Måste ringa vet Ang Dusty oxå, hon är inte som hon ska, dessutom såg hon stel ut i vissa rörelser idag tycker jag, just när hon går på den frysna dyngan så går hon väldigt försiktit. På mjukt, ex i snö syns inget, i stället på betong golvet syns inget, men just när de blir ojämt verkar de ömma lite, sen har hon ätit dåligt även idag. Hon står gärna och tuggar på stolparna. Måste nog göra en grundligare undersökning av hennes tänder. Har ju frågat tidigare om alla hennes kolik anfall kan ha berott på tänderna. Men vid snabb koll har bettet sett bra ut och de har inte utretts vidare. Men tuggar hon inte maten riktigt är de ju inte undra på om de blir både kolik och fång.

Idag har jag förberett bilen lite, allt för att vi ska få en behagligare resa. Har ju liksom inte gjort nå åt bilen sen i somras! Invändigt alltså.. ja jag har väl inte tvättat den heller för den delen. Men nu har jag fixa lite, tänk de var saker kvar sen vi hämta virke till stallbygge! Saker kvar sen utställningarna, bogser lina sen jag dragit upp folk, ja ni hör väl vad välskött bil jag har ;-)
Men kan ju tala om att allt legat mellan mitt säte och lastgallret iaf.
Tur man har "lastbil" så jag slipper skjutsa folk i röran :-)

Nu är de inte mycket kvar av den här dagen, som vanligt sover alla utom jag här i huset. Jag har för mycke som snurrar runt i skallen nu så svårt att slappna av, ändå är jag ständigt trött men svårt att sova! Knepigt hur de blir...

Idag prövar jag ett nytt recept...Med fläskfile, blir en kryddig sådan med ost, bacon och peppargräddsås...
Inte bestämt om de blir potatis eller ris till än bara... Säkert gott med båda, en grön sallad får skärma av lite.

I morse tog jag och Atlas en skön morgonpromenad i skoterspåret mot homna till, vi gick längst vägen hem igen. Den var väldigt spännande idag må jag säga, dels har dom skrapat den och dels skurit bort plogkanterna så de var väldigt intressant! Han Har ju inte kunnat gå annat än på vägen de senaste månaderna men nu gick de alltså att vidga vyerna en hel del. Tror att någon av våra grann flickor löper oxå, de har varit svårt att få i han mat senaste veckan, samt att de luktar extra gott överallt. Vet att Tindra löpte när rådjuret strök med så kanske är höglöp där nu?

Dusty ser fortfarande bra ut i sin gång, men inge vidare mat glad idag heller... På nätterna äter Hon upp de mesta men ute verkar hon äta en stund och sen går hon därifrån. När fodret sen är slut går hon och plockar smulorna som är kvar. Hon får bo inne några nätter till.

Nu är jag hungrig så hoppas husse i huset kommer hem strax så de blir mat. Han slutar ju tidigare på fredagar. Tror även han ska jobba i helgen. Själv ser jag fram emot helgen, bara ta de lugnt och rå om djuren. Städa skulle behövas, obs (skulle behövas) är ju sånt bra väder nu så korsdrag skulle gjort golven dammfri på en par minuter ;)


Äntligen har första 2.an försvunnit, bara -7.5 grader...JA äntligen, vädret har slagit om! -7.5 grader känns som vårväder riktigt, har inte varit många kvällar man lagt sig med så lite grader. Värre var de i morse, vakna och höll på frysa ihjäl som de kändes.-30 grader ute då och 18 inne. Bara upp och elda då. Kl var vid 6 när jag tände brasan, vid 10 tiden hade jag lyckats få upp till 18.4 grader, de slog sig snabbt och kylan kom in, men tur nog hjälpte solen till lite.

Jag har varit förbannat lat idag, fy skäms på mig!! Jag tycker inte alls om mig själv som latmask...
Men jag var rätt trött efter att jobbat 6 dagar. Men tid är en färskvara och förlorad tid grämjer mig nå fruktansvärt...
I morgon hoppas jag på mer fart, annars får jag sätta mig på elstängslet ett tag så jag kommer igång!

Idag fick jag ett sånt där tråkigt samtal igen, farbror Bengt hade tragiskt nog dött...
Bara att beklaga...Bara 63 år, alldeles för tidigt de...
2 månader precis på dagen sen farmor dog...

Lite gjort blev de ju idag, alla djur har ju trots allt fått sitt. Dock inte mucka lill driften idag. Dusty går fortfarande bra, men tycker hon äter dåligt. Hon som är så känslig i magen ändå kanske känner av den nu efter all medicin? Hur som får hon mag och tarm några dagar till. Hon var ju aptitlös några dagar innan de bröt ut så hoppas de inte blir ett nytt anfall bara...

Nu ligger vi halva familjen och gottar oss i sängen, bara jag taken iof sig men de andra har fullt upp med att Susa ikapp, vilka ljud djur och folk har för sig när dom sover! Till å med katterna snarkar i de här huset...
Dax att kolla runt bland mina favorit sidor nu, jag har plockat bort massor av bloggsidor främst från min favorit sida, onödigt att de tar plats när ändå inget händer på dessa sidor. Synd på vissa måste jag ändå säga. Sen verkar de med låsning av bloggar blivit en trend oxå. Jag låser nog när strömsholm resan börjar, den vill jag ha dokumenterad men inte dela med mig av innan jag själv vet hur allt går där nere... Är nervös nå hemskt över hur de kommer att bli...

Min snygga brevbärare!!!JA Atlas älskar ju att hjälpa till med allt möjligt han, på gott och ont ibland...
Bära post har han älskat sen han var liten, går han i koppel så går de prima, är han lös får man räkna med att plocka upp post lite här och där!
Speciellt viktigt tycker jag nu att han Har små uppgifter så han känner sig betydelsefull. Vad gör vi annars om dagarna med en hund som ska ta de lite lugnt?
De blir ju lite halv dana promenader, ibland bara 5 minuter och ibland upp till 30 beroende på temperatur och så. Han går ju ofta lös trots att vetten rekommendera koppel. Tycker han är lugn och sansad lös när vi går och med dessa plogkanter kan han inte göra annat än hålla sig på vägen. Vist, han prövar ju klättra upp på kanterna men lyssnar då jag säger nej.
Sen är Atlas med och sköter hästar, ja han är lös på gården så klart och inte inne i hagen med oss. Sen vid foderhanteringen är han oftast med i stallet, han tycker själv att han är en bra hjälpreda då, dock har jag annan uppfattning! Han går till hön, hugger tag i en tuss, springer ut och ruskar den över hela gården, titta matte! JAG har hjälpt dig ut med fodret...
Ja vad säger man? De är ju ungefär så jag gör, jag bär ju ut de och lägger de på backen jag med...(fast i hagen då förstås)

Dusty har klarat av att gå med flocken dessa dagar, hon är otroligt lugn för att vara Dusty! Håller sig lite i bakgrunden på nå vis, verkar som hon verkligen vill visa att hon sköter sig, eller så är hon still för att inte synas så jag inte ska ta därifrån henne. Nätterna är hon inne ännu. Enda jag kan se på henne är att hon ömmar till lite om hon går på en fryst Skithög. Annars syns inget varken när hon ska in och ut. Märks hur hon går när all medicin går ur kroppen, när den nu gör de?

Ikväll är de äntligen 6/6.e kvällen! Skönt när dessa dagar är gjord, lite gruvsamt är de ändå att veta jag har 6 eller 7 dagar på rad. 5 på rad är ändå nog tycker jag. Men vad gör man när passen är så korta? Långturerna fyller ju ut i vid så de blir någon dag extra ledigt, men nu har jag ju inte haft någon sådan så då blir de många dagar i ställe.

Nu har jag börjat fundera på att investera x antal 1000 på mig själv och gå en kurs om hovar, verkning, fång och massa annat intressant. Kan i längden vara en bra investering tror jag. Nog för jag vet mycket om hovens anatomi, hovsjukdomar osv men att kosta på sig en kurs är aldrig fel. Samt att få utföra och träna på döda hästhovar måste vara väldigt lärorikt! De är väl ända gången man kan verka för mycket samt dela hela hoven för att få sig en bättre inblick? Denna kurs tar ju upp allt om hoven, vare sig man är hästägare eller hovslagare är nog denna givande. Den är uppdelad både praktiskt och teoretiskt, man kan välja teori en eller flera dagar samt praktiskt. 2 av teori dagarna handlar i stort sett bara om fång! Jag vill gå alltihop om jag går.. Jag får fundera vidare....

Dusty med flocken hela dagen...Ja hon var alltså pigg och kry Dusty igår kväll när hon fick komma in, även i morse gick hon obehindrat.
SÅ när som på en kväll har de inte synats nå symptom på henne sen hon började med medicin. Den kvällen hade hon jätte höga styltor och gick stelt, dels på grund av styltorna och dels pga fången i sig, hon hade förmodligen varit väldigt varm då så De isat fast sig rejält.
Allt har gått väldigt lungt till väga där ute idag, ända till Tuva på rymmen kom och hälsa på!
Ändå var de DILLBA som blev mest förbannad och slog och gick till anfall mot henne. Fjant väckte hingsten inom sig och blev sugen och försökte gå genom tråden!
Dusty var lugn och gick mest i bakgrunden och titta. Jag har stängt in elledningsstolpen nu, en av de få saker som finns i hagen som skulle kunna tänka sig ha utlöst hennes fång. Men ser att även Lena ätit på den från hennes hage.

Annars har jag jobbat idag med, dag 4. Burit vatten, packat foder och muckat. Gått skaplig vända med Atlas med tanke på vad han "bör" gå.

Har även sökt på senaste nytt om fång, så mycke hit och dit, vila, röra sig, foder, proteiner bla bla, listan kan göras hur lång som Hellst. Man får helt enkelt bestämma sig för vad man själv tror är de bästa och funkar inte de så får man prova nå annat. Men hur som, hitta en väldigt intressant studie, den visa att arvet har största betydelse för denna grymma sjukdom... DE som jag personligen jämt trott... Att bär hästen på de genetiskt så behövs mycket mindre risker för att utlösa ett anfall. Men som med allt annat går råden upp och ner, de jag personligen aldrig trott på är att proteiner utlöser fång. Forskarna har sedan några år oxå avfärdat detta. Proteiner behövs ju för att läka kroppen! Vid sår ex ges ju extra proteiner till oss människor, hundar som opererats får ju foder med extra protein för att påskynda läkning, så nej, där har dom haft fel flera år! TUR dom insåg de till slut...
Nu Ska jag natta mig själv strax, bara ställa kl för i morgon bitti rullar en Lena bal in tidigt så då läre jag upp i tid...

20 timmars jobbar helg till ända...Fredag, lördag och söndag är nu avklarad, sluta 20.30 nu ikväll. Inte allt för ofta jag slutar så tidigt om kvällarna.

Dusty, Dusty, Dusty... Idag tröttna damen på att gå i egen hage!
Så först gick hon igenom sin tråd, klättra upp på en snöhög och hoppa in till sin flock...
Inte alls bra att hoppa med fång! Kan ju sluta riktigt illa de!
Eftersom jag just steg ur duschen fick Tomas gå och hämta henne, även lilla Bianca ville med så med lite sällskap blir nog Dusty lugnt tänkte jag.
Jo vist blev Dusty nöjd med en kompis, åtminstone några minuter...
Sen var 2 st på rymmen då! Bianca var nöjd med att få äta med Lena så hon var ju lätt att fånga, med Dusty Rose är smartare än så...
Hon flög runt som en vilde, med risk för skador jaga vi henne inte vidare mycke utan fick snarare ställa oss där hon absolut inte fick vara. Då tog smartheten helt plötsligt slut och hon försökte ta samma väg som första gången, alltså upp på snöhögen och över den vägen. Men si då bar den inte henne och jag kan säga hon satt fast rejält!
Helt plötsligt hade jag en hög ponny utan fotfäste som inte alls gjorde motstånd att bli fångad!
Om jag tog rätt beslut eller inte återstår nu att se ikväll när hon ska in. Hon fick nämligen gå med flocken...
Tänkte att de måste vara mer skonsamt för henne än att rymma och hoppa över staketet...
En fång häst ska ju inte hoppa! Men ska jag tänka positivt så hade hon inga plågor just då iaf...

Operation närmar sig ju nu, jag tvekar Ang den Men vet ju ändå att de måste kolla... Atlas har inte halta ett steg sen vi var till vet sist, vet ju att själva skadan kan läka av sig själv just i Bogleden om man har tur, med de är ju en bit som fattas där någonstans som bör komma ut om den inte vandrat vidare...
EN teori jag har är att skadad uppkom i samband med att Atlas sprang rätt in i traktorn i höstas, att de blev typ en spricka då och när han växt har den helt enkelt lossnat? Jag tänker då höra om de kan vara en möjlig orsak.

Nu Ska jag ladda för sista passet, natta ute djuren och håller så klart tummen för Dusty så hennes rymning inte gjort henne sämre....

Seg och sov dag...Efter att ha jobbat 4 dagar på rad har jag haft en riktig slö dag, till å med sovit middag! Men jag laddar upp för 6 dagars arbete på rad oxå, sen blir de ju ledigt ett tag framöver, vila upp mig för resan samt några dagar med vård av hund.
Inte mycket har hänt idag, gick upp tidigt och strax före 9 var de muckat, packat foder och dax för morgon promenad.
Atlas var upp före 5 och spydde lite, var nog en rap som kom upp, men orolig som jag är kunde jag ju inte somna fören vid 7 tiden igen. Måste verkligen se så de inte var någon fara med han! Men han somna om så gott så och jag låg och höll koll på kl.
Lyckades somna och sov en timme, sen upp och ut med Dusty, hon har verkligen haft en flygar dag idag, trodde ett tag jag skulle behöva ringa vet och höra om dom kan bli tokig av medicin? Tänkte kanske är de magen som spökar? Eller fötterna? Men efter att ha funderat lite mera så är ju Dusty så här emellanåt, likt en gummiboll upp och ner, lik en trasdocka utan leder som kan böja ihop sig åt fel håll.
Kan ju aldrig vara bra med hennes fång att härja så här. Ändå har hon liten hage, men hon hinner busa mycket på dessa 3x5 m tjejen. När hon rullar sig lägger hon sig inte alltid utan kastar bara omkull sig. Sen gör hon som Sissi, ligger på sidan och galopperar tills hon är på benen och då bär De ju så klart av framåt!

När Tomas kom hem hade jag fixa mat, pölsa, fläsk och potatis. Skit gott! Sen gjorde jag som Tomas alltid gör, sov bort några timmar.. vi la oss i sängen och vips så hade vi sovit bort 2 timmar dyrbar tid... Fattar inte att folk pallar med att sova flera timmar varje dag efter jobbet.

Nu Ska jag kolla på nätet innan jag ska sova, bilden är på en trött Kurt, hon hade oxå däckat då jag tog bilden, hon brukar aldrig sova med huvudet så där i vanliga fall...

Thottska torpet bokat...

Ja bokat och klart, vi har nu boende i strömsholm. Hur tråkig resa de än kommer bli så måste vi ju se de lite ljust oxå. Atlas kommer förmodligen bli bra och jag kommer få en fantastisk upplevelse i en fantastisk miljö!

Lite historia om Thottska villan, byggdes på 1700 talet, ligger mitt bland stallar och ridhus, de finns en hästkyrkogård där många betydelsefulla hästar genom tiderna ligger begravda. Den skulle jag vilja besöka! Varje häst har sin egen historia vid sin grav. Strömsholm har ju varit stort i över 300 år, både vad de gäller hästar och kungligheter..

Thottska torpet där vi skall bo är oxå sen 1700 talet, de ligger i slänten nedanför Thottska villan, oxå bland stall och ridhus då så klart.
De är ett charmigt boende som minner om gamla tider står de på hemsidan. Ligger endast ett stenKast från djursjukhuset!
De innehåller kök, kammare, wc och dusch. De skulle finnas lite frukost i kylskåpet för självservering på morgon. Låter trots allt ganska spännande för mig! Tror vi åker i skaplig tid så vi får uppleva detta i dagsljus, tänk vad mysigt att få vandra omkring i en sån här miljö..TRÅKIGT att de var dessa omständigheter som tar oss dit bara...

IGÅR var de lång tur på jobbet igen, tack mamma som var här och skötte gården under tiden! VET inte hur många år man orkar med att nöta på med dessa pass? men börjar tröttna riktigt nu, delade turer är inge vidare, men man hinner få en massa gjort när man är hem dom timmarna iaf. långturer då har man ju allt kvar när man slutar..
Dusty har ju varit bra enda sen hon börja med medicinen, men så igår kväll gick hon stelt igen. Hon hade väldiga styltor när hon gick in så hon har väl varit varm. I morse gick hon bra igen... jävla Skit fång!! Som de känns nu är de väl lika bra att ta med henne till strömsholm oxå...

Temperatur skillnader...


Ja ännu kallare var de i morse, då var de -26.6 grader när jag klev upp och endast 19 inne. Efter att ha haft eld hela dagen har graderna lyckats ökat lite. De har varit snö och kyla sen 15 oktober, så inte undra på man är less nu! Halva året med vinter är för mycket för mig, känns långt till maj och lite varmare dagar nu.

Idag måste vi tacka svärmor som var här på eftermiddagen med djuren. Dusty går ju som sagt i en egen provisorisk hage så de skulle inte vara någon höjdare om nå vild djur kom då. Så jätte bra för henne som fick vara ute, samt att Atlas slapp vara själv ;) själv var jag på någon utbildning, inte it teknik som jag trodde men var nå över samarbete med distrikt sköterska, sjukgymnast mm. Behöver inte skriva mycke mer om den kursen, men har de fungera i praktiken skulle de säkert bli br

Nu ska jag kojJa ner mig i sängen, mördarpass i morgon igen ;( då kommer mor och brudarna upp och håller koll på farmen. Natt i natt i...

Lördag kväll och söndag dag...JA glass blev de igår som efterrätt, uppskattat av både stor och liten.
Sen var jag och Matilda ut och grejja lite med hästarna, hon borsta och jag mucka.
Tog ut Örly en sväng så Matilda fick prov hänga över ryggen. Gick så pass bra att jag satt upp henne riktigt, så nu Är premiär ritten på Örly gjord! Far upp i dagen, behövs de då sägas att de gick lugnt till väga, knappt en reaktion!! Otroligt duktig kille, vi gick ca 100 meter bara, stanna och starta flera gånger och de var som om han inte gjort annat än burit folk på ryggen.
Sen tog vi ut Turbo och tog en snabb tur på han med, han var lite spänd men försiktig tyckte vi. Inte lika avslappnad som tidigare gånger hon ridit han. Men absolut inga dumheter eller så. Prova även stanna och starta med han och då verka han känna sig tryggare i sig själv igen.

Matilda åkte hem igår och vi kolla på melodifestivalen, slösa 1,5 timme i onödan tycker jag, mest skräp de där tyckte jag! Sen var vi hungrig igen så då rök de som var kvar av maten! Sist på kvällen blev de de sedvanliga, natta ute djuren. Dusty gillar inte att vara inne på nätterna, vist har jag kunna ställa in ett sällskap åt henne men känner att ju fler som är ute i flocken ju bättre om vargfan kommer, ju mindre flock ju mer sårbar tänker jag! Därimot var jag kanske dum som inte stalla in henne i nystallet då hon fick börja vara inne.

Idag har de inte hänt mycke alls, Tony titta in en sväng på förmiddagen. Har gått med Atlas och bara mest varit lat idag. Har ätit av grytan jag gjorde ordning igår och den dög mer än väl. Hästarna har fått frukost och lunch idag men resten är ogjort ännu. Måste väl ta mig i kragen och mucka och packa foder. Men myser vid brasan nu så lusten har inte infunnit sig. Tomas drog iväg till sp och jobba :( så de var den "lediga" helgen de så här långt...

Masken på bilden, var ett bra tag sen alla 4 ungar låg i detta hus nu, masken får inte plats helt som ni ser!

Men oj oj oj vad gott!Men så synd att jag inte kan dela med mig av smaken och doften här på bloggen...
Alla tog vi påfyllning, Matilda tog påfyllning 2 gånger hon och de var ju ett bra resultat tycker jag!

Hur har du denna lördag varit då?
Tomas bar i väg med skotern och jag har lagat mat, dels de vi åt idag samt gjort en kassler gryta till i morgon som får stå och dra över natten.
Sen tog Tomas med Atlas på promenad och jag packa i ordning foder och mucka stallet.
Matilda kom när maten var på g så hon spela spel i väntan på maten. Sen åt vi, nu är de 4 slöfockar som är seg. Jag och Matilda delar soffa, Tomas sitter i en fotölj och Atlas är däckad på golvet.
Undrar om jag ska få liv i dom med en liten kall efterrätt...
Ja, jag prövar nog med de innan vi sommar av!

Fynd lördag!Ja lördagen har börjat bra, åkte ner på granngården och fynda lite. Köpte en ny jacka till mig själv, skulle ha kostat 800 men var halva priset.
Köpte även mat åt Atlas, säcken var full av fågelskit så Tomas tyckte vi skulle ha rabatt på den med! Å klart vi fick de.
Blev även mag och tarm och tuggben. Egentligen handla jag för drygt 1700 kr men betala bara drygt 800!!!
De kallar jag fynd, hade rabatt checkar sen tidigare oxå samt vanlig rabatt på hundmaten. Så jag köpte väl egentligen jackan och fick resten med då...

Sen bar de sta till "rånar butiken" (läs Ica) där får man verkligen inte mycke till rabatt!
Men massa mat blev de iaf, hade ju tänkt göra den där chilikycklingen till kvällen. Handla hem de, men köpte även fläsk ytter file så jag tror jag tar den iställe då jag är kräsen på kyckling file.. Väldigt konstigt de där, kyckling är min favorit mat men kycklingfile är inge vidare tycker jag... hur som Hellst blir de nog en potatisgrattäng till.

Tråkigheter har de ju varit denna vecka oxå, de är ju framförallt lilla Dusty jag tänker på...
Hon har fått fång på alla 4...
Måste ju ändå säga att de var i ett tidigt skede enligt vet, hon hade puls i alla 4 och gick orent men rörde sig frivilligt, ingen feber hade hon heller. Så nu är de fenylbuttazon som gäller i 14 dagar. Medicin verka direkt och efter bara någon timme var de full fart och ingen smärta kvar. Hoppas ju förstås hon blir bra och klarar sig från fång framöver. Men som jag skrev tidigare i veckan blir de tyvärr inge föl efter henne nu då ;( som sagt får man tyvärr hjälp med sina beslut ibland...

De som därimot var bra när öjvind kom var att han fick följa med in och kolla på Atlas, å så skönt när han säger -han går helt rent nu... tur inte jag velat att han ska bli bra så jag inbillat mig att de inte syns längre.

Veckan som varit har varit en mycke tung vecka, dock känns allt på väg åt rätt håll nu, operation bokad och Dusty på bättringpvägen. Jag har ju ledigt 2 dagar nu så i helgen hoppas jag på lugn och ro, jag behöver de nu!! Även Tomas är ledig, händer väl en par gånger per år att vi är ledig en helg tillsammans utan att ha något inplanerat.. så vi får väl prova på familje liv i helgen då eller om vi kanske ryker ihop och slåss ;-) nej då, vi brukar hålla Sams...

Älmeskullens egna fladdermus!


Det var värre än jag trodde....Vi är totalt insnöade...
Tog och gick med Atlas och kära söta, vi är totalt fastlåst!!
För att komma ut på vägen måste vi passera 70 cm driva vid järnvägen.
Grannen har inte kommit iväg idag. Hon gav nog upp efter att ha gått och kollat.
Ulf har inte ens tagit sig till fots till postlådan ännu. Men postbilen hade ändå inte tagit sig fram...
Tomas tar sig garanterat inte hem! Jag kommer inte ner på jobbet som de ser ut nu. Frågan är om jag klarar av att ploga med traktorn när de är så här mycket snö!? Men vad gör man??
Avvaktar och väntar på under? Prövar med risk att fastna med traktorn? Ja jag vet inte...

Drivornas dag, snö och åter snö...JA vad säger man??
Öppnade dörren i morse och höll knappt på komma ut!
Tyckte de var mycke snö igår, men idag var de värre. Fläckvis så är de drivor som når upp på mitt lår.
Hur Tomas lyckades ta sig till jobbet med Saab.en är ett under säger jag...
Dusty var mer vild än tam i morse, märks att hon gillar snö, Atlas fick faktiskt oxå vara lös för att kunna uträtta sina behov.
När Dusty rullade sig försvann hon helt i en driva, tur de bara är ca 3 dm ny snö där Lill flocken äter, annars har väl Bianca försvunnit helt...

Jag tyckte de var Skit tungt att skotta igår, idag känns de inte som de är någon större ide att över huvudtaget prova skotta med en skyffel ens...
DE snöar fortfarande så de här blir nog en kul dag de...
Bara de slutar yra och blåsa ska vi försöka ta oss härifrån till fots jag och Atlas, var liksom ingen ide att prova ut och gå nu i morse precis.
Undrar om jag ska ut och fortsätta mucka, Lill stallet är klart redan, bara drifter och ny stallet kvar. Misstänker de yrat in högvis hos Lena med. Lill drifterna har öppningen åt rätt håll samt att de är en stor snövall framför så dit in kommer de inte allt för mycke. Stalldörren har varit stängd hela natten, ändå var de ca 1 dm snö där inne på golvet när jag öppna. Dels så kommer de in via katt hålet sen uppe där friskluften ska in och ut kommer de oxå!
Jag är då verkligen glad att ingen resa är planerad i dag, räcker nog gott och väl att försöka ta sig ner på byn senare..

I helgen är jag ledig lördag och söndag, ska försöka mig på ett nytt recept på chili kyckling, spännande att se vad de blir! Låter då enkelt och gott iaf och Birgit säger att jag inte kommer ångra mig om jag prövar för de var Skit gott!!

Upp och ner, standard sovställningen här....Ja Atlas har ju nästan alltid lega åt fel håll i sängen, vill Hellst ha baken på min kudde. Hur vi än försöker så somnar han åt rätt håll. Men sen när de blir varmt vrider och vänder han sig å så hamnar han så här!

Nu kan jag ladda upp bilder direkt från min HTC!! De har jag inte kunnat sen silver LG.n så nu är jag mer än nöjd! Skönt att slippa skicka mms eller jolla med datan bara för att få ut en bild...

Nu ska ja göra kväll. Var uppe tidigt i morse då jag skulle ringa en massa, men skönt att alla dagens samtal gett framgång... drygt 2 Dm snö har de kommit idag :( Nu räcker de väl va?? Atlas blir extra vild i pulver snö han, verkar sett simhopp på tv eller nå för han dyker och kastar sig ungefär så... de är bara hänga med där bak i kopplet...

Nu har vi fått en operations tid...

Ja jag kunde inte hålla mig idag utan ringde strömsholm och hörde efter lite fint om allt kommit fram som de skulle från både mig och vetten.
Å de hade de ju så klart! Öjvind hade ju sms.a att allt var faxat så ibland får man vara lite dum.
Då tyckte hon de var lika bra att boka tiden när jag ändå var på tråden!
Precis som jag tänkt mig!! ;)
Å vi får samma vet dagen före, De blir han som kommer utföra operationen dagen efter oxå. Han heter Lennart Sjöström. Han har en väldigt massa erfarenhet och är specialist på området så jag kommer få lämna killen i goda händer förhoppningsvis!!
Vi fick en annorlunda inskrivnings tid måste jag säga, 17.30 ska vi infinna oss där. Skönt ändå när man har så pass långt att åka. Vi skulle få all info på posten samt info om boende. Dagen efter, alltså operations dagen fick man inte direkt någon tid, de berodde ju på akutfall och så men i regel skedde de på förmiddagen. Så nu är de bara vänta...

Har även pratat med mitt försäkringsbolag idag, dels för att kolla så försäkringen täcker samt släktrisk perioden samt hur mycket som återstod. Lika bra att kolla de innan så jag inte står som ett fån när vi ska betala...

Nu ska jag pusta ut och dricka kaffe sen igår, sen blir de till att ta tag i dagens bekymmer...

Måste ju bara berätta att länsstyrelsen tydligen besiktat rådjur och plats enligt vad som sägs... ingen varg som dödat och släpat iväg de, tydligen ska de vara hund! Ja ja jag säger då de, sen har hunden dragit iväg över myren och försvunnit... vem saknar en hund med enorma tassar??! Ca 9,5 x 12-13 cm... Är jag förvånad?? Nej nej nej, i Bollnäs har dom ju så enormt stora rävar att en ensam räv tagit rådjur där... Så mycke kan hända på landet, kanske även är en räv som dödat den illigalt dödade vargen dom hitta i helgen oxå då?? Så nu kan dom lägga ner den utredningen oxå då, eller hur? ;)

Nytt utseende på bloggen...

Ja nu fick de bli lite mörkare färg här igen, när Marie fundera på Blogg byte ville jag oxå kolla efter lite nytt till min sida.
Jag gillar enkelheten här på Blogg, att allt ändå går att ändra till personligt gillar jag oxå. De finns ju massa stilar och koder att använda, gäller bara att hitta de man vill ha.
Praktiskt tycker jag De är när de går att sköta allt via telefon, vill man inte ta vägen via Internet så är de ju bara att skriva ett helt vanligt mms och skicka och vips så har man ett nytt blogginlägg på plats!

Nu har jag jobbat 5 dagar på rad igen, började med delad tur i lördags följt av 4 kvällar. I morgon är jag ledig. Men måste iväg och prova kläder då som de verkar, ska ju få nya jobbar kläder. Eller nya och nya kan jag väl inte säga, första gången vi ska få heter de sen jag börja!

I morgon hoppas jag att allt blir klart med strömsholm, tråkigt att bara gå och vänta... vill ju få allt gjort någon gång så vi kan starta vår reab så allt blir som vanligt igen. De är många veckors program att följa efteråt.

Idag har jag betalt handpenning på betäckningen på DILLBA och Jenka. Så nu väntar jag med spänning på resultatet. Ett föl börjar ju den dagen man kollar efter hingst, sen alla planer och val man gör under tiden är spännande!
Som läget är nu så kommer inte dusty att betäckas mer, har funderat massor och kommit fram till detta nu, ibland får man tyvärr hjälp på vägen med sina val :( Bianca är ju ett bättre sto ur avels synpunkt, 39p är trots allt ett bra klass 1 sto så där funderar jag vidare. Dock blir de inget i år så nästa år känns mer aktuellt, vill ju inte att hon blir för gammal innan hon får första fölet heller...

Nu ska jag försöka komma i säng i tid för en gångs skull...

8.e februari, då hade jag 54 st här inne som kolla runt...

En annan färg på kudden idag... Vad händer...

100media_imag019 (MMS)

En annan färg på kudden idag... Vad händer annars då? Prata med strömsholm igår, klart blev de att Atlas får en tid en dag för vet besök och vi får träffa alla där nere och allt kollas upp inför operation. Sen blir vi kvar där nere över natten för att sen morgonen därpå utföra operationen. Behöver jag säga att Atlas inte kommer sova på djursjukhuset den natten? Nä tänkte väl de! Han ska sova med mig!! Se om vi tar in på hotell, dock dyrt, 1100 kr för en natt. Alternativ 2 är vandrarhem för 550 kr natten. Nu ångrar jag ju så klart att jag inte köpte husvagn i somras... Just nu väntar jag på tid och datum, hoppas jag får de idag. Funderar på att låsa igen bloggen igen nu, dels händer de mycke som inte alla egentligen behöver veta, inte många som över huvudtaget verkar bry sig ett förbannade Skit men ändå är här och läser! Ren nyfikenhet och förmodligen gläds säkert vissa att jag haft otur nu.. Kort och gott kan jag säga att i nöden prövas vännen, så sant så sant... Men de som verkligen bryr sig om Atlas och tycker detta är tråkigt ska ju givetvis få veta vad som händer och sker. Samtidigt är jag så glad att folk som genomgått detta inte låst sina bloggar, för de har varit intressant att läsa om fler som gjort detta och deras väg tillbaka...


Varför sova utan kudde när man kan låna en...

100media_imag019 (MMS)

Varför sova utan kudde när man kan låna en från kökssoffan? Man får de ju så skönt som man gör sig...


200-300 meter från vårt hus... Ja där låg ...

bluetooth_dsc002 (MMS)

200-300 meter från vårt hus... Ja där låg detta rådjur i morse, dödad och halvt uppäten av vargfan! Märkte ju på alla hästar igår kväll att något var på gång. Dom blåste upp sig, sprang och tröck ihop sig... Sissi markera mot homna, Tomas tog bilen och åkte och titta. Men då hade tydligen vargarna vikt av, gått ner mot ån, längst Lill flockens hage, vidare upp mot vårt hus. Dom har gått 3 m från hagen, vikt av 20 m från huset, alltså sovrummet där vi låg ovetande. Sen har dom gått mot Susanne, till SOPtunnorna, in i Steves hage och där vid gamla skogsstallet fällt rådjuret. Då var dom ca 75 m från Oves hus och max 50 m från Bos hus. Sen har dom släpat de genom hela hagen hos Steve, mot oss igen och över vägen där jag såg den idag...


Osteochondros = OCD

Ja det jag skrev om mina misstankar innan veterinär besöket igår stämde ju alltså...

Atlas har drabbats av Osteochondros, förkortningen är OCD.
Som läget blev nu så har jag totalt ändrat uppfattning om operation av växande hund.
De är nödvändigt med operation av bogleden.
Å operationen kommer att ske på strömsholm som jag bestämt själv.

Öjvind gav mig fria händer att välja vilka av ultuna och strömsholm,
efter lite internet sök och med hjälp av Gun föll mitt val på strömsholm.
De har sveriges ledande veterinärer som utför just detta.
Jag har läst och hört flertalet som gjort detta ingrepp med mycket bra resultat där.

Han har även
 panosteit på vänster framben (benhinneinflammatoin)
Fram till operation nu går han på antiflammatoriskt.
Igår på morgon var han riktigt halt, vi åkte till vet och gjorde klart allt där.
När vi kom hem blev han genast mycket bättre och är fortfarande bra!


När jag ringde strömsholm igår tyckte dom de var konstigt att jag ej fått remiss från veterinären,
bara till att förklara läget, de godtog tjejen i tel och gjorde ordning en journal åt oss direkt.
Eftersom jag ville fixa detta själv hade jag fått med mig juornal och röntgenplåtar från Öjvind.
Så dom har jag nu skickat iväg!!
Nu är de bara vänta på att de kommer fram och att de går fort, inom 4 veckor lät de som att vi skulle få en tid som tur var, hoppas de går snabbare!! 


Här kommer lite info om OCD, och som jag skrev tidigare, ska man få detta någonstans ska de vara i bogleden då de har bäst prognos.
Jag hoppas och tror att detta kommer att bli bra!
De är tydligen jätte vanligt att detta uppkommer.
Border colli verkar vara mycket drabbad om man törs tro på de man läser,
har hittat till och med små hundar med detta.
Ett litet hopp fick jag när jag hitta en blogg om en rottweiler som drabbats av detta som utfört sin operation på strömsholm redan 2007.


Symptomen

vid OCD / FCP börjar ofta vid 5-6 månaders ålder, ibland redan vid drygt 4 månader. Hunden visar hälta, som ofta är tydligare direkt efter vila men avtar efter en stunds rörelse. Ofta försöker hunden att avlasta den smärtande leden och får då ett avvikande rörelsemönster, såsom att benet hålls ut från kroppen eller vrids. Om hunden har OCD i t.ex. den ena armbågsleden är hältan lättare att se än om båda armbågslederna är angripna.

Det är mycket viktigt att inte nonchalera en hälta hos en växande hund! En unghund kan ju få en vrickning eller en muskelsträckning som ger hälta under några dagar, men alla hältor och rörelseproblem som sitter i längre än 7-10 dagar ska alltid undersökas av en ortoped.

Ett mycket stort problem i sammanhanget är att många unghundar med hälta antas ha "växtvärk". Kom ihåg att det inte finns något som heter växtvärk hos hundar! Det man ofta avser är en sjukdom som heter panosteit. Det är en form av benhinneinflammation som kan ge liknande besvär. Men panosteit har typiska symptom, och man kan ofta se typiska förändringar på röntgen. SOM HUNDÄGARE SKA DU ALDRIG NÖJA DIG MED ATT VETERINÄR, UPPFÖDARE ELLER NÅGON ANNAN SÄGER ATT "DET ÄR NOG VÄXTVÄRK"! De flesta hundarna som har OCD / FCP kommer för sent till behandling därför att man fått "diagnosen" växtvärk och därför väntat för länge på en riktig diagnos och behandling!

Bogleden

: OCD-förändringen finns för det mesta på den bakre delen av humerus (överarmsbenets) ledyta, just där belastningen är som störst. OCD i bogleden kan man oftast se direkt på röntgen. Ibland finns OCD på bogbladets ledyta, och då ser man inget på röntgen utan skadan kan bara ses vid artroskopi. Den döda ben-/broskbiten sitter antingen kvar på sin plats eller har lossnat och ligger lös i leden. 


Prognosen efter artroskopi och rehabilitering är god vid OCD i bogleden. De flesta hundarna blir helt återställda och kan leva ett normalt och aktivt liv.

 


OCD??

Någon här som läser som har erfarenhet av OCD?!

Tyvärr en tanke som slagit mig och som jag har läst och fundera på halva natten..
Måste ta upp de med vet idag! Han mände ju något om lös benbit i leden förra gången men utan att ge de ett namn. Kan de vara en lös bit som spökar?! Som ligger så pass att Den inte syns på röntgen??
Kan de bli så att en operation måste till ändå? För att kolla om något går att plocka bort?
En tröst i de tråkiga är att just bogleden en sån gång har ganska god prognos...
Detta är bara mina egna funderingar och tankar, ingen vet som ställt diagnosen...
Men, jag måste framföra mina misstankar idag...

Bilen, kontraktet, snö...

JA blandad rubrik idag!
Börjar med bilen, i tisdags när jag åkte hem från jobbet blev de En rejäl smäll på en raksträcka, kände hela bilen ruska till så jag måste sänka sterion en vända men inget mer hördes. Ä, var väl en rejäl snöklut som släppte tänkte jag. Så igår var de dax för besiktning av bilen.
Den gick igenom, bra bromsar och bra värden på den! Men en fjäder hade smällt av, ganska nyligt hade dom sagt. Kanske var den som small kvällen innan då?? Men Jag tycker ju att bilen lutat länge, typ ett år så jag har länge trott den varit av. Tomas kan inte hjälpa mig byta den heller :( han tycker jag ska lämna bilen på verkstad och få De gjort! Men hallå!! Han skruvar ju med de mesta åt både sig själv och andra, nog tror jag han skulle ha kunna fixa detta oxå... men men...
Huvudsak bilen är körklar ett år till, nu är de bara vänta på skatten.. när skatten kommer ångrar jag mig verkligen att jag åker diesel!!

Igår kom mitt boknings och betäcknings kontrakt, ska kolla igenom och fylla i de Idag tänkte jag. Lämpligt att ha allt på papper innan så man vet vad som gäller...

Snö, snö och åter snö... När ska detta sluta? Har varit så skönt med sol och takdropp å så kommer de ny blöt och tung snö. Atlas och jag har nyss varit ut och gått en vända, inget upphettsande väder men pissblöt blev man ju... I morgon är de åter igen dax för veterinären med Atlas, meningen är väl en spruta till då, men delade meningar om jag tänker ta den eller inte... Å vad de gäller att öppna och kolla så kommer jag inte tillåta de så länge han växer och är i de skick han är i nu. Har han varit påverkad, haft mer ont och halta mer har dom fått gjort de, men nu när folk inte ens märker och ser nå anser jag inte att operation är nödvändig, måste ju prata med vet om mina tankar och funderingar. Öjvind sa sist vi var dit att de var en väldigt glad hund jag hade! Allt är ju bara så kul där hos vet, trots att mattes nerver ligger på utsidan så är Atlas lugn, eller lugn är Han ju så klart inte. Men han är opåverkad, glad, vild och opåverkad är nog rätt beskrivning! Han travar på där inne och visar upp hur glad och snygg han är, meningen är ju att han ska gå där inne, men varför gå när man kan titta, hälsa, smaka och undersöka allt på en veterinärpraktik? ;) Första han gjorde när han börja vakna upp sist var att vifta på svansen, ho ho här ligger jag och är glad verka han tänka... gogossen Min...

Nu blire en kaffetår, fixa foder, och försöka fixa och skriva papper!

Hingst är bokad...

Dock inga papper skrivna ännu...
Men de ska väl inte vara några konstigheter i kontraktet så jag hoppas allt går som de ska!
Men att ha tjejerna borta kommer bli tungt...
Hemska tanke att bara åka iväg och lämna dom, men Jag kanske vänjer mig?

Så sommaren 2012 ser vi fram mot 2 färgglada föl här ute! Kan ju hända de blir en fux och en svart oxå men vad gör väl det? Dom lär nog bli kvar oavsett färg och kön, men klart jag blir glad om de skulle komma ut en eller 2 blacka fölisar.
Tänk om jag kunde komma ihåg vilken telefon jag hade då jag fota hingsten i fråga?! Vet ju att jag knäppte kort på han uppe hos Linda... Skulle ju vara kul att visa er mina kombinationer! Men annars knäpper jag väl kort när tjejerna är på plats där uppe! Undrar bara vad Fjant kommer göra när hans fruar kommer hem dräcktig med annan hingst?? För även om han inte har några kulor nu så verkar han ändå tro att han är hingst ibland...

Igår var de delad tur på jobbet, var hem på rast några timmar och lyckades sova bort 1 timme! Tydligen behövde jag väl de Då. Idag blir de bara jobba kväll, skönt!
Veterinär räkningen kom idag, vet inte hur de Är räknat men de Är direktreglerat med försäkringen och med tanke på summan måste ju även förra räkningen ha blivit skickad till försäkringen från veterinären. För min summa är ju inte ens självrisken, försäkringen skulle betala nästan 2000 så De måste räknat båda gångerna, räknar jag som jag gjort på båda gångerna kan de stämma att jag kommit upp i självrisken samt de 20 % som tillkommer på resten.. Ja jag får höra efter på fredag när vi ska tillbaka.

Nu ska jag koka ägg och göra mig en räksallad till lunch, med massa dressing!!

RSS 2.0