Exem:en

 

Här kommer en dålig bild på Fjant.s exem.
Här är dom behandlad några dagar och bättre än vad dom varit.
Så jag ber er snälla, snälla, snälla, snälla avla inte på exem hästar då de finns friska!!
Så då undrar ni väl varför Fjant har avkommor?
Jo, när Turbo blev till var Fjant 2 år och fullt frisk.
Som 3 åring skrubba han bort svans och lite av manen, då trodde jag att de berodde på insekts medlet han använde. Som 4 åring var han bra och fick betäcka 3 ston i juni/juli.
Sen braka exem:et ut väldigt på hösten och all man rök nästan, lika så gjorde kulorna i pungen!!
Detta skall under inga som hellsta anledningar avlas vidare på.
Många har exem, folk sätter på dom täcke, ser till att de inte finns nå att klia på å så mörkar dom och avlar vidare.. Hur ska man då få bot med problemet??
 Nästan alla hingst ägare tar emot friska och sunda ston för betäckning, som sto ägare gäller de att se upp lite här, för oftast tror man väl att hingsten i fråga då är frisk!
Men se upp, hingsten kollar dom på premieringar, vist!
Men vissa sjukdomar går ju som sagt att mörka, å exem har ju sällan brytit ut vid 3 års ålder heller.
Både fång och exem innebär kass på en premiering!!
De innebär kastrerig, alltså inte använda i avel!
Men så har vi dom som får sjukdomar efter dom är godkänd och de är upp till varje hingst ägare själv om dom är klok nog att ta dom ur avel eller inte.
Men pengar styr mycke så varför inte mörka och köra på tänker nog många.
De finns fler sjukdomar att nämna här samt lynnes fel, kvickdrag, mugg, rasp, spatt, struppipning, Patella, dålig hov kvalité mm.
Att jag just nämner fång och exem är ju för att jag själv har dessa sjukdomar i min hage å vet vilket skit de är för både häst och människa.
Å för att shetlandsponny och islandshäst är 2 raser som avlar just på dessa sjukdomar och sen gnäller när djuren blir sjuka.
Tänk till före,
vill man riskera dessa sjukdomar så ta vilka djur som faller ögat i smaken och para,
annars ta de friska!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0