från hela Hälsingland

 
Stort pådrag när häst räddades
  1 / 3
 
När Jennie Forsberg kom hem på lördagskvällen låg hästen nedsjunken i ett dike.
Efter en dramatisk räddningsaktion är hästen Tepee nästan som vanligt igen.
– Alla är förvånade att han har klarat sig så bra, säger Jennie Forsberg.
Klockan var tio över åtta på kvällen när Jennie Forsberg larmade räddningstjänsten. Familjen hade varit borta sedan klockan två, och när de kom hem fann de Tepee bringan mot market och benen bakåt nere i ett dike.
– Han hade slängt upp huvudet åt sidan och hade rumpan i vädret. Jag förstod på en gång att vi inte skulle klara det här själva, så jag ringde räddningstjänsten, berättar Jennie Forsberg.
Räddningstjänsten gjorde en stor insats.
– De var lugna och sansade och lyssnade på mig, och så hade de erfarenhet av att dra upp djur. De satt band under hästen och grävde i diket så han skulle få alla fötter under sig, berättar hon.
En granne som höll på att köra in hö bistod med sin traktor, och Jennie Forsbergs sambo satte sig bakom ratten medan de övriga hjälptes åt med banden runt magen. De ville till en början inte dra åt så hårt. Men hästen halkade ur tills de satte fast honom ordentligt. Då kom han upp.
Klockan var då kring 22 på kvällen, och när Räddningstjänsten lämnat platsen kom veterinären.
– Tepee var nedkyld och ganska chockad. Han försökte resa sig men gled då bara närmre bäcken, så vi fick ge honom lugnande, berättar Jennie Forsberg.
Veterinären stannade till åtta på morgonen.
– Det var ett väldigt pådrag. De som jobbat hela natten var helt slutkörda, så vi fick ringa efter andra som fick hjälpa till.
Det gick inte att få upp Tepee på benen, men vid halv elva-tiden reste han sig själv.
Nu går han i en sjukhage med ett täcke över sig för att inte bli nedkyld av regnet. Under söndagskvällen såg alla tester bra ut, och han börjar redan tröttna på sjukhagen.
– Han ropar efter de andra hästarna och är less på täcket. Han haltar inte ens, så alla är förvånade över hur bra han klarade sig, säger Jennie Forsberg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0